Látogató számláló

0
0
8
8
4
0
9

Hírek

2022.10.25
Töklámpás faragás

Az idők folyamán a töklámpás vált a Halloween legfontosabb jelképévé. Napjaink töklámpásait jellemzően sütőtökből faragjuk, bár a lámpások eredetileg hatalmasra nőtt tarlórépákból készültek.

Habár a Halloween elsősorban az angolszász világ kedvelt ünnepe, itthon is egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot teremtsenek.

Pár „tökös” rekord álljon itt most érdekességképpen:

A világ legnagyobb kifaragott sütőtökjét 2005-ben készítették Pennsylvaniában. A sütőtök (természetesen még belsejének kivájása előtt) 666,33 kg-ot nyomott. A legtöbb egyszerre égő töklámpás rekordját pedig a New Hampshire-i Keene városkája tartja, ahol 2013-ban 30.581 db töklámpást gyújtottak meg egyszerre. Az lehetett ám csak az igazi fényáradat!

Október 24-én, hétfőn a Mackó-Kuckósok is adóztak a töklámpás-készítés hagyományának. A megfelelő design, fogsor, mosoly kiválasztása után sokáig nem TÖKöltünk. Először is tisztára mostuk a fejnek valókat. Majd a kalap levétele után, néhányan fanyalogva, többen viszont igen csak nagy élvezettel távolították el a csúszós, nyálkás, magos részt. Kést igaz csak a felnőttek használhattak, de a körbevágott darabkák kinyomkodásában a gyerekek is jeleskedtek. A mécsesek meggyújtásakor derült csak ki igazán, hogy a szorgos kezek munkájának eredményeképpen valóban TÖKjó, igazán egyedi lámpások születtek.

A tökfaragásról készült fotókat tekintsék meg GALÉRIÁNKBAN.

Honlap készítés