Kedvencek - receptek

LUSTA LÁNGOS

Hozzávalók:
3 dkg élesztő
fél liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só

 

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.

A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.

 

Megjegyzés:
A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.

 

PARADICSOMLEVES

- 1 dl olaj+ liszt – világos rántást készítünk
- beleteszünk 7dl paradicsompürét
(friss vagy konzerv)

   +1 fej tisztított vöröshagymát + 1 cikk zellert, zellerzöldet
- felengedjük 5 dl vízzel – felfőzzük
- betűtésztát főzünk bele

MACKÓ PECSENYE

- 1 dl olajba 2 fej tisztított, kockázott vöröshagyma
   + 10 dkg csíkokra vágott Kolozsvári szalonna
- 1 kg sertéscomb csíkokra vágva + só, bors, Vegeta, 1 db babérlevél

   + 3 cikk tört fokhagyma
- mindezt lepirítani, vízzel felengedni
- 50 dkg zöldborsó (mirelit)
+ 1 db gomba (50 dkg friss)
- összekeverni, kb. 40 percig főzni
- köret: párolt rizs

 

PARAJFŐZELÉK

- 1 kg paraj – megtisztítjuk, 5dl sós vízben megfőzzük, leszűrjük
   és összeturmixoljuk
- 1dl tejbe 20 dkg lisztet
+ 3 cikk tört fokhagymát habverővel
   elkeverünk simára
- a parajhoz öntünk 3 dl vizet,
majd a tejes liszttel felforraljuk
  köret: sonkás muffin

 

SONKÁS MUFFIN (12 db)

- 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 db egész tojás
- 3 dl joghurt
- 0,8 dl olaj
- 20 dkg gépsonka
- só, bors, petrezselyemzöld
- muffin formába papírsütőformát teszünk és az összekevert tésztát
  a papírba töltjük
- sütés 180º, 25-30 percig

 

CSIRKEMELL PÁSTÉTOM

- 0,5 kg csirkemellfilé + pici olaj – lepirítani mindkét oldalát
- beletenni 1 fej szálakra vágott vöröshagymát + 4 cikk fokhagymát

   + pici majoránnát + sót, borsot, Vegetát
- picit pirítani, kevés vízzel felengedni
- párolni kb. 20 percig
- darabolva turmixban péppé keverni. 15 dkg vajjal összekeverni

 

KRUMPLIFÁNK

- 3+1 dl tej, 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor, 1 csipetnyi só
- 20 dkg főtt burgonya
- 60 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg vaj 

1 dl tejben és kevés cukorral megkelesztjük az élesztőt. A burgonyát szitán áttörjük és a maradék 3 dl tejjel leforrázzuk.
Ha kihűlt a tészta és a kovász megkelt, hozzáadjuk a 60 dkg lisztet,

a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat és a kevés sót. Valamivel keményebbre hagyjuk a tésztát, mint a rendes fánknál.
Jól kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Forró olajban kisütjük, majd még melegen fahéjas porcukorban megforgatjuk.

 

KAKAÓS KALÁCS  (FOTÓK)

60 dkg lisztet 1 dl olajjal elmorzsolok, 2 tálba osztom. 2 dl langyos tejben felfuttatok 5 dkg élesztőt „liszttel”. 2 dl meleg tejben felolvasztok
25 db szaharint és 3 ek. cukrot.
Ha minden elolvadt és felfutott, összeöntöm és elosztom a 2 tálba.
Az egyik tálba teszek még 2-3 ek. kakaóport.
Kidolgozom a tésztákat és 3-3 cipót csinálok. Külön-külön kinyújtom és egymásra helyezek egy barna és egy fehér tészta lapot. (Fehér legyen alul.) Összetekerem őket, tepsibe teszem és megkenem olajjal. 1 órát pihentetem. Előmelegített sütőben 30 percig közepes lángon sütöm.
Ha kész, cukros vízzel megkenem.

 

Jó étvágyat kívánok!

Honlap készítés