Látogató számláló

0
0
8
7
0
6
6

Hírek

2022.09.07
Szívószálfutás

Röviden szívószál futásnak neveztük el azt az állapotfelmérést, amit Mozgásműveltség Fejlesztő programunknak megfelelően a nevelési év elején végzünk el nagy- és középső csoportosaink körében. A környezetvédelem és az újrahasznosítás jegyében már műanyag szívószálak helyett fa spatulákat gyűjtenek körönként a Mackó-Kuckósok, így már igazából csak megszokásból használjuk a szívószál futás elnevezést.

Mi is ennek a futásnak a lényege: a pomázi sportpályán 12 percen keresztül mozognak (futnak, sétálnak) a gyerekek. Körönként spatulákat osztunk szét köztük, majd az idő lejártakor megállnak és összegezzük a megtett távolságot.

Cooper teszt már az óvodában? Rémlenek fel egyesekben a nyomasztó iskolai emlékek. Picit pontosítanék: a Cooper teszt 12 perc futást jelent, nálunk természetesen engedélyezett a séta, a gyorsabb gyaloglás is – a lényeg, hogy a Mackó-Kuckósok végig mozogjanak. Ráadásul ez a fajta felmérés nem hagy nyomasztó emlékeket óvodásainkban. A gyerekek játéknak és persze egy kicsit versenynek, kihívásnak is tekintik a spatula gyűjtögetést. Kalandnak számít a sportpályán való lét, az odavezető séta és persze a program lezárásaként kialakuló piknik hangulat is kellemessé teszi ezeket a délelőttöket. Valóban minden a tálaláson múlik.

Mire is használjuk az eredményeket? Mozgásfejlesztő programunknak megfelelően a nagyobbak állóképességét többféle módon is felmérjük a nevelési év elején. Ennek egyik eleme a „Szívószál futás”. A csoport szintjének megfelelően tudjuk így kialakítani a tornatermünkben tartott testnevelés foglalkozások mozgásanyagát, látjuk a fejleszteni való területeket csoportosan illetve egyénileg is. A nagyok esetében az előző év eredményeivel való összehasonlítás is árulkodó lehet.

Ebben az évben szeptember 7-én, szerdán, szerencsénkre még napfényes őszi időben sétáltunk ki a pomázi sportpályára. Kis bemelegítés után máris rótták a köröket a Zöld és a Kék csoportosaink – bátorítólag kollégáink is csatlakoztak hozzájuk. 12 percnyi futás első hallásra kevésnek tűnik, de tulajdonképpen egyáltalán nem egyszerű feladat – próbálják ki! Viszont a Mackó-Kuckósok közül igazán mindenkit dicséret illet meg. Gratulálunk az eredményekhez!

A pályán készült képeket GALÉRIÁNKBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés