Hírek

2018.12.07
Itt kopog, ott kopog....

Az első maradandó Mikulással kapcsolatos emlékeink óvodás korból valók. És hogy mennyire meghatározók ezek az élmények, erre bizonyítékképen álljon itt most 2. osztályos lányomtól származó kis szösszenet: „Az iskolában is osztott ajándékot a Mikulás. De biztos, hogy csak egy felnőtt öltözött be Télapónak, mert teljesen másképp nézett ki, mint akivel az óvodában találkoztam.”

Bár mi felnőttek kiszúrjuk a félrecsúszott szakállt, az üveg nélküli szemüveget vagy a bakancson villogó márkajelzést, az óvodás, bölcsődés korosztály nem törődik ezekkel a számukra elhanyagolható részletekkel, az összhatás, az ünnep varázsa érdekli őket, tudnak és akarnak hinni a mesékben.

Az óvodások, bölcsődések már november végétől készültek versek, mondókák, dalok tanulásával, téli motívumok alkotásával a Mikulás érkezésére. December 5-én, szerdán délután pedig úgy gondolom, sikerült tovább éltetnünk a Mackó-Kuckósok szívében, lelkében az említett mítoszt, varázst.

A nagy eseményen a gyerekek, felöltve ünnepi ruhájukat, az ebédlőben gyülekeztek. Valószínű, a Mikulás meghallhatta gyönyörű éneküket, mert nemsokára bekukucskált az ablakon és megjelent nehéz léptekkel, nagy puttonyával az ajtóban. A Mackó-Kuckó történetében ilyen még nem volt, hogy ahogyan kinyílt az ajtó, az első sorokból jó pár óvodás felpattant és ahelyett, hogy menekülőre vette volna a dolgot, szorosan átkarolta a Mikulást.

A megfáradt öregembert verssel, dallal a gyerekek csoportonként is köszöntötték, majd sorra járultak elé megérdemelt jutalmukért, igencsak bátran, érdeklődve, csacsogva, életük kalandjairól beszámolva.

A nap tiszteletére piros ruhát öltő kolléganőkről sem feledkezett meg ám a Mikulás. Az ajándékokért cserébe pedig dalok és versek helyett hangosan csattanó puszikat zsebelt be, igencsak boldogan.

Aztán ahogy jött, úgy távozott a Mikulás, énekszóra, az ablak alatt, megfáradt léptekkel, de azért sietve, hiszen számtalan gyermek várta még érkezését.

Az ünnepségről készült fotókat megtalálják GALÉRIÁNKBAN!

Honlap készítés