Krumplifánk

Hozzávalók:

3+1 dl tej

2 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

1 csipetnyi só

20 dkg főtt burgonya

60 dkg liszt

2 tojás sárgája

5 dkg vaj

 

1 dl tejben és kevés cukorral megkelesztjük az élesztőt. A burgonyát szitán áttörjük és a maradék 3 dl tejjel leforrázzuk. A krumplifánk készítéséhez nem szükséges annyi tej, mint a hagyományos fánkéhoz, mert a krumpli lágyítja a tésztát.

Ha kihűlt a tészta és a kovász megkelt, hozzáadjuk a 60 dkg lisztet,
a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat és a kevés s ót. Valamivel keményebbre hagyjuk a tésztát, mint a rendes fánknál. Jól kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Forró olajban kisütjük, majd még melegen fahéjas porcukorban megforgatjuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Honlap készítés