Látogató számláló

0
1
0
4
0
6
9

Szilvásgombóc

Manapság aki otthon belevág szilvásgombóc készítésbe és nem a mirelit változatot kapja ki valamelyik hipermarket hűtőpultjából, az megérdemli, hogy szót említsünk róla. És ha a szilvásgombóc gyúrása ráadásul közétkeztetésben jelenik meg, pláne hatalmas figyelmet érdemel.

A Mackó-Kuckó Óvoda, Bölcsőde saját főzőkonyhája már számtalan finomsággal, meglepetéssel szolgált gyereknek, felnőttnek egyaránt. Sőt a kicsikkel együtt is munkálkodunk: Karácsony előtt mézeskalácsot, Anyák napjára meglepetésképpen linzert sütünk közösen.

A menünkben 2. fogásként szerepel még a szilvásgombóc is, mégpedig helyben készült, gyúrt, sok-sok szeretettel becsomagolt szilvásgombóc. Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó! – így hangzik a Padlás musicelből az ismert sláger refrénje. Ebéd közben ilyenkor mi csak azért nem fakadunk dalra a mennyei étel falatozása közben, mert a szánk éppen tele van gombóccal.

A receptet az alábbiakban olvashatják.

Jó étvágyat kívánunk!

FOTÓK


RECEPT

1 adag tésztához kb. 2kg főtt, majd krumplinyomóval áttört krumpli szükséges. A krumplit 1db tojással illetve annyi liszttel gyúrjuk formázható masszává, amennyit maga a krumpli felvesz.

Figyeljünk arra, hogy egyszerre mindig csak annyi „tésztát” gyúrjunk be, amennyit rögtön ki is tudunk egyben főzni, ugyanis ha sokáig áll a tészta, a krumplitól nagyon meglágyul.

A gombócok elkészítéséhez nem szükséges deszka és nyújtófa: egy csipetnyi tésztát enyhén olajos kézzel a kezünkben szétlapítunk, majd a fahéjas cukorban meghempergetett szilvát a tészta darabkába csomagoljuk, gombóccá formáljuk.

Forró vízben megfőzzük a gombócot: ha feljön a víz tetejére a gombóc, még hagyjuk pluszban pár percig rotyogni a fazékban. A megfőtt gombócokat pirított zsemlemorzsában meghempergetjük és ízlés szerint porcukorral tálaljuk.

Honlap készítés