Látogató számláló

0
0
7
8
4
1
4

Hírek

2021.10.28
Töklámpás faragás

A Halloween elsősorban az angolszász országokban közkedvelt. Magyarországra hiába próbált „bekúszni” és gyökeret verni, igazából nem sikerült kultúránk szerves részévé válnia. Egyvalamihez mégis kedvet kaptunk mi magyarok is: ha október végén körbenézünk a házak portáján, töklámpások baljós, mégis melengető fényét látjuk fellobbanni a teraszokon vagy az ablakokban.

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás. A töklámpás, azaz a Jack-lámpa, eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt világítottak vele a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Október 27-én, szerdán a Mackó-Kuckóban - mondhatnánk magyarosan is -, jópofa „Jancsi-lámpák” készültek. Specialitásuk nem műremek mivoltukban, hanem a gyermeki kezekben rejlik. Lehet, hogy némelyiknek túl nagy lett a szeme, a másiknak túl lentre került a szája  - de mindez nem számít. A lényeg, hogy a gyerekek teljesen átadták magukat az élménynek: nem „tököltek”, bátran tisztították a lámpásnak valókat, nagy élvezettel távolították el a csúszós, nyálkás, magos részt és nyomkodták ki a felnőttek által körbevágott darabkákat.

És hogy hogyan passzolnak a tökfaragás műveletéhez olyan, általában ilyenkor nem használatos eszközök, mint a fúró, a vágódeszka, a kalapács és a mézeskalács forma? Megtudhatják honlapunk GALÉRIÁJÁBAN található képes összefoglalónkból.


Honlap készítés