Hírek

2021.09.16
Állapotfelmérés / szívószálfutás

Röviden szívószál futásnak neveztük el azt az állapotfelmérést, amit Mozgásműveltség Fejlesztő programunknak megfelelően a nevelési év elején végzünk el nagy- és középső csoportosaink körében. A környezetvédelem és az újrahasznosítás jegyében ebben az évben is műanyag szívószálak helyett fa spatulákat gyűjtöttek körönként a Mackó-Kuckósok, így már igazából csak megszokásból használjuk a szívószál futás elnevezést.

Ennek a futásnak a lényege: a pomázi sportpályán 12 percen keresztül mozognak (futnak, sétálnak) a gyerekek. Körönként most már nem szívószálat, hanem spatulát osztunk szét köztük. Az idő lejártakor a gyerekek megállnak és a spatulák összeszámlálásával illetve a még be nem fejezett kör figyelembe vételével megtudhatjuk a megtett távolságot.
A Cooper teszttel ellentétben, ahol csak a futás megengedett, nálunk lehet sétálni is vagy akár gyors gyaloglással haladni – a lényeg, hogy a Mackó-Kuckósok a megadott időtartam alatt végig mozogjanak.

Mire is használjuk az eredményeket? A nagyobbak állóképességét többféle módon is felmérjük a nevelési év elején, melynek egyik eleme a fent említett futás. A tapasztaltakat összegezve, elemezve így a csoport szintjének megfelelően tudjuk kialakítani a tornatermünkben tartott testnevelés foglalkozások mozgásanyagát illetve napvilágra kerülhetnek a fejleszteni való területek csoport szinten illetve egyénileg is. A legnagyobbak esetében az előző év eredményeivel való összehasonlítás is árulkodó lehet.

Ebben az évben szeptember 15-én, szerdán futottak a Sárga (nagy) és Zöld (középső) csoportosaink a pomázi sportpályán.

A gyerekek játéknak és persze egy kicsit versenynek, kihívásnak is tekintették a spatula gyűjtögetést. Habár a tűző nap, a szeptemberi 30 °C-os meleg nem tűnt a hosszútáv futáshoz a legideálisabbnak, mégis az alapos, jókedvű bemelegítés után a gyerekek kitartóan rótták a köröket.

Próbálják csak ki a 12 percig tartó folyamatos futást/gyaloglást! Nem is olyan egyszerű a feladat! Viszont a Mackó-Kuckósokat igazán komoly dicséret illeti meg. Az érintettek szülei az eredményeket megtalálják a csoport faliújságján.

És kanyarodjunk kicsit vissza a beszámoló elején említett újrahasznosításhoz: az összegyűjtött spatulákból kézműves foglalkozás keretében kreatív alkotások készülnek majd.

A sportpályán készült képeket GALÉRIÁNKBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés