Hírek

2021.02.17
Csicseriborsó krém

Központi faliújságunk legnépszerűbb dokumentuma a heti étlap. Ha reggelente az intézményünkbe lépve a többi információról el is sikkad a tekintet, az aznapi menüre mindenki, gyerek és felnőtt egyaránt kíváncsi.

A Mackó-Kuckó Óvoda, Bölcsőde azon ritka intézmények egyike, amely saját főzőkonyhával büszkélkedhet. A reggelit, az ebédet, az uzsonnát helyben készítjük el gondosan ügyelve a gyermekek kiegyensúlyozott, egészséges étkezésére.

Az óvodában nem ilyen az íze! Hányszor és hányszor szembesültünk már ezzel az édesanyákat elkeserítő kijelentéssel. Újonnan induló cikk-sorozatunkban a heti menüsorból mindig kiemelnénk egy-egy különlegességet. A receptet, fortélyokat ismertetve pedig segítséget nyújtanánk azoknak, akik otthon „szakácsokként” kipróbálnák magukat.CSICSERIBORSÓ KRÉM

A csicseriborsóról sokáig csak annyit tudtam, hogy az egyik népdal 1. sorában megjelenik az elnevezése (Csicseriborsó, bab, lencse…).

A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, mely hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Tápértéke kiemelkedő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, felhasználása pedig számtalan lehetőséget rejt magában.

A reformtáplálkozás szó hallatán sokan rögtön összerezzennek, hiszen nem feltétlenül a legízletesebb falatok jutnak vele kapcsolatban az eszükbe.  Ám ennél az ételnél biztosan állíthatom, hogy ami egészséges, az tényleg finom is.

CSICSERIBORSÓ KRÉM (Mackó-Kuckó módra)
0,5 kg csicseriborsó (nem konzerv)
lecsós alap: 2db zöldpaprika, 2db kápia, 2 nagyobb paradicsom, 1 fej vöröshagyma,
1 fej fokhagyma
fűszer: só, bors
0,25 dkg kocka Rama 

A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd puhára főzzük. A lecsós alapot kevés olajon megpároljuk. A csicseriborsót és a lecsót összeturmixoljuk, majd amikor a massza kihűlt, vajjal felhabosítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Végeredményként egy könnyen kenhető szendvicskrémet kapunk.

Jó étvágyat kívánunk!

FOTÓK

Honlap készítés