Hírek

2020.12.08
Mézeskalács sütés

Márciusban vagy augusztusban sütött-e már Önök közül valaki mézeskalácsot? Miért is ne? A receptje nem túl ördöngös, a tészta egyszerűen formázható és ráadásul sokáig el is áll a sütemény. A mézeskalács, talán fűszereinek hangulata miatt, azonban annyira összeforrt a decemberi ünnepvárással, hogy nem is tudom, létezik-e olyan ember a világon, aki mondjuk nyáron nekilátott már ennek a ropogós keksznek a „gyártásához”. Ellenben Karácsonykor ott díszeleg szinte minden háztartás ünnepi asztalán.

A Mackó-Kuckóban sem zárhatjuk le a 2020-as évet mézeskalács sütés nélkül. Intézményünk konyhája azon túl, hogy a gondosan összeválogatott alapanyagok, az egészséges és változatos táplálkozás biztosítéka, számtalan különleges lehetőséget is nyújt a hozzánk járó gyermekek számára.

December 7-én és 8-án óvodásaink és bölcsődéseink is kipróbálhatták ebédlőnkben sütéstudományukat. Bár a cipókat Anna néni már előkészítette a számunkra és a sütőt is csak ő használhatta, azonban a gyerekekkel együtt nyújtottuk a mézeskalács tésztát, szaggattuk ki a legváltozatosabb formákat, majd kandírozott gyümölccsel, apró cukrokkal, mazsolával, dióval díszítettük az illatos, ízletes falatokat. Most a szülők ne figyeljenek ide – a mazsola, a dió és az elkészült falatok kóstolása mellett nem maradhatott el a nyers tésztából kapott ízelítő sem. Nem számított a korosztály és a nemek közti különbség, fiúk és lányok, kisebbek és kicsit nagyobbak egyaránt komoly műgonddal, óriási lelkesedéssel dolgoztak.

Végezetül hadd idézzem a hétfői nap mondását, gyerekszáját: „És most kiszögellem a tésztát!”. Ne gondolkozzanak sokáig, megsúgom, hogy a jelentése: kiszúrom a tésztát, belenyomom a formát a tésztába.

A mézeskalács sütésről készült képeket GALÉRIÁNKBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés