Hírek

2020.11.13
Márton-heti libaságok

A Márton-napi népszokásoknak, szimbólumoknak se szeri, se száma: liba, lakomák, újbor, lámpások. De mi is ezeknek a hagyományoknak az eredete?

Liba: a legelterjedtebb monda szerint Mártont püspökké szerették volna szentelni, azonban elbújt egy libaólban, mivel szerénysége miatt méltatlannak tartotta magát erre a nemes címre. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták őt, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.

Lámpások, lámpás felvonulás: Szent Márton jó cselekedeteit jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez.

Lakoma és újbor: Márton-nap a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka a természet számára. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat és az kóstolták meg az újbort. Ráadásul ez a nap a Karácsony előtti 40 napos böjt utolsó lakomázási lehetősége.

November 9-13-ig Márton-napi libahetet tartottunk a Mackó-Kuckóban. Hétfőtől péntekig a libáé volt a főszerep. A fent felsorolt jelképekből, természetesen az újbor kivételével, minden a terítékre került. Igaz szüretünkön a frissen préselt mustból már kaptak ízelítőt a gyerekek.

Óvodásaink, bölcsődéseink a legváltozatosabb technikákkal (tépés-ragasztás, kéznyomda, mosogatószivaccsal batikolás stb.) készítették el a libás motívumokat. Mindig rácsodálkozom arra, hogy a számunkra sokszor nem is dekorációs elemnek tűnő anyagokból, mint például egy szimpla fehér zokni vagy egy torta papír, milyen csodák kerülnek ki a gyermekek szorgos munkájának gyümölcséül!

Korosztálynak megfelelően meséltünk a Márton-nap történetéről, szokásairól. Előkerültek az ünnepkörhöz kapcsolódó dalok, mondókák és versek. Sokszor felcsendült az ilyenkor klasszikusnak számító „Száz liba egy sorba…” kezdetű dal is. Bár egyik óvodásunk javaslatára a libák nem csak a nagy tóba, hanem egy eddig előttünk ismeretlen strófában a táncházba is meneteltek.

Napról napra intézményünk ebédlője, folyosói és csoportszobái libák sokaságával népesültek be. Majd a legszebb alkotásokból a szülők által is megtekinthető kiállítást rendeztünk bejáratunknál.

És hogy a Márton-napi eszem-iszom se maradjon el, libazsíros kenyér lilahagymasalátával is került a heti a menübe.

A Márton-heti libaságokról készült képes beszámolónkat keressék honlapunk GALÉRIÁJÁBAN.

Honlap készítés