Hírek

2020.09.16
Szívószál (spatula) futás

Röviden szívószál futásnak neveztük el azt az állapotfelmérést, amit Mozgásműveltség Fejlesztő programunknak megfelelően a nevelési év elején végzünk el nagy- és középső csoportosaink körében. A környezetvédelem és az újrahasznosítás jegyében ebben az évben is műanyag szívószálak helyett fa spatulákat gyűjtöttek körönként a Mackó-Kuckósok, így már igazából csak megszokásból használjuk a szívószál futás elnevezést. (És köztünk legyen szólva, talán jobban is hangzik a spatula futás, hát még a kicsit tudományosabb nyelvlapoc futás kifejezésnél!)

Ennek a futásnak a lényege nem más, mint hogy a pomázi sportpályán 12 percen keresztül mozognak (futnak, sétálnak) a gyerekek. Körönként spatulát osztunk szét köztük, majd az idő lejártakor megállnak és a spatulák összeszámlálásával megtudhatjuk a megtett távolságot. A Cooper teszttel ellentétben, ahol csak a futás megengedett, nálunk lehet sétálni is vagy akár gyors gyaloglással haladni – a lényeg, hogy a Mackó-Kuckósok a megadott időtartam alatt végig mozogjanak.

Mire is használjuk az eredményeket? A nagyobbak állóképességét többféle módon is felmérjük a nevelési év elején, melynek egyik eleme a fent említett futás. A tapasztaltakat összegezve, elemezve így a csoport szintjének megfelelően tudjuk kialakítani a tornatermünkben tartott testnevelés foglalkozások mozgásanyagát illetve napvilágra kerülhetnek a fejleszteni való területek csoport szinten illetve egyénileg is. A legnagyobbak esetében az előző év eredményeivel való összehasonlítás is árulkodó lehet.

Ebben az évben szeptember 15-én, kedden futottak a Színes (nagy) és Sárga (középső) csoportosaink a pomázi sportpályán.

A gyerekek játéknak és persze egy kicsit versenynek, kihívásnak is tekintették a spatula gyűjtögetést. Habár a tűző nap, a szeptemberi 30C-os meleg, nem tűnt a hosszútáv futáshoz a legideálisabbnak, a gyerekek mégis kitartóan rótták a köröket. Lelkes „edzőként” 1-1 távra óvónőink is beállták mozogni, hogy ezzel is bátorítsák, motiválják a lemaradókat.

Próbálják csak ki a 12 percig tartó folyamatos futást/gyaloglást! Nem is olyan egyszerű a feladat! Viszont a Mackó-Kuckósokat igazán komoly dicséret illeti meg, a legjobb eredménynek számító 6 körtől (1 kör 350 m) a többiek sem nagyon szakadtak le. A felmérés végén kicsit levezetés- és felfrissülésképpen, a nyári kalandokat felidézve spricc partyt rendeztünk. Gratulálunk az eredményekhez!

És kanyarodjunk kicsit vissza a beszámoló elején említett újrahasznosításhoz: az összegyűjtött spatulákból kézműves foglalkozás keretében kreatív alkotások készülnek majd.

A pályán készült képeket GALÉRIÁNKBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés