Hírek

2020.02.24
Itt a Farsang, áll a bál...

Farsang, maszkabál – hogy ki is szeret álarcot ölteni, az nem csak a személyiségjegyektől függ igazán. Korosztályonként is egy igen érdekes tendencia, általános szabály figyelhető meg.

Míg a bölcsődéseknél örülünk annak, ha egy fénykép erejéig fennmarad a fejen a méhecske csápja, addig az óvodások kifejezetten imádnak átlényegülni, más bőrébe bújni. Farsang tájékán, kiscsoporttól kezdve különleges izgalom fogja el a gyermekeket. Még kisiskolás korban (bár az idő előrehaladtával egyre kisebb hevülettel), de még tart a lelkesedés, azonban a kamaszok már cikinek tartják a farsangolást. Ők inkább önmagukkal, önmaguk átalakulásával, énképük formálódásával vannak elfoglalva.

Fiatal felnőttként újraéled a játékosság. Így hát senki sem csodálkozik azon, ha egy februári házibulin egy potrohos keresztespók koccint egy szakállas görkoris Barbival. A szülői szívben pedig maskarát készítve vagy páros jelmezbe öltözve a gyermekünk által megélt élmények éltetik a farsangolás tüzét.

Február 17-e hete, a Farsangi Hét, a télbúcsúztatás jegyében telt a Mackó-Kuckóban. De már február elejétől az évszakhoz, ünnephez kapcsolódó népi játékokat, dalokat, mondókákat tanultunk vagy éppen elevenítettünk fel illetve a témához kapcsolódtak „kézműves” foglalkozásaink is.

17-étől hétfőtől csütörtökig, délutánonként mindig valamelyik csoport öltött maskarát és ünnepelt együtt a családtagokkal. Fokozva az előkészületek közös családi élményét, több szülő is vagy a gyermeke választásához passzoló jelmezben vagy helyét önállóan is megálló kollekcióban parádézott.

Valamennyi bölcsődésünk kismalac jelmezt öltött, mini csoportosaink állatfigurákként mókáztak, a többiek pedig rábízhatták magukat saját illetve szüleik fantáziájára. A Farsang nálunk sosem csak egyszerű jelmezbemutatás: a szülőket is bevonva, számtalan ügyességi, szórakoztató játék, közös tánc, limbózás színesíti a délutánokat. Egykori óvodásunk, Ferkó, különleges meghívott vendégfellépőként bűvész showjával kápráztatta el a nagyérdeműt középőseink Farsangján.

Ráadásképpen péntek délelőtt mindenki ismét a jelmezében parádézhatott. Az ebédlőben gyülekezve csörgő-zörgő eszközökkel, csujogatókkal igyekeztünk elűzni a telet. Majd a maskarák bemutatója / bemutatkozója után kezdetét vette a tánc. Kisebbek és nagyobbak körében is sikerült igazán fergeteges házibuli hangulatot varázsolnunk. Már most látszik, kiből lesz később a partyk fénypontja, a rongylábkirály.

A különleges vendéglátás sem maradhatott el: tízóraira a délutáni csoport Farsangokból megmaradt finomságokból csaptunk morzsa partit, majd ebédre a konyhánkon dagasztott, sült Farsangi fánk került az asztalokra.

A karneváli hangulatáról beszéljenek helyettünk most az eseményeken készült KÉPEK.
Köszönet Emma édesapjának a fotóriporterkedésért a Kék csoport Farsangján!

Honlap készítés