Látogató számláló

0
0
9
0
1
6
9

Hírek

2022.12.02
Karácsonyi tájház

A sváb és szerb népi kultúrát megidéző pomázi tájház Advent 1. vasárnapjára ismét ünnepi díszbe öltözött. Tavaly debütált a Karácsonyi tájház program, a mackó-kuckósok, gyerekek és felnőttek egyaránt, élvezték az ott eltöltött órát. Így nem is volt kérdés, hogy ebben az évben is elfogadjuk a házigazda múzeumpedagógus meghívását.

A tájház egyik helyiségébe betlehemi jászol került, ahol óvodásaink meghallgathatták Jézus születésének történetét. A karácsonyi díszek, az ünnephez kapcsolódó tárgyak, a karácsonyi szokásokról, néphagyományokról szóló előadás is elvarázsolta óvodásainkat. Azonban ami nem csak ámulatba ejtette, hanem kicsit meg is mozgatta őket, az nem volt más, mint a kenyér baba készítése. Réges-régen a sváb családoknál kelt tésztából a fiúk fiú babát, a lányok lány babát formáztak és az ellentétes nemű kiszemeltjüknek ajándékozták őket Karácsonyra. A mackó-kuckósok lelkesen nyújtották, formázták a tésztát, díszítették az apró emberkéket, majd „művüket” kisütötték egy igazi kemencében. Az eredmény egy nemcsak szép, de igazán jóízű baba lett.

Köszönjük ismét a lelkes múzeumpedagógos, Reményi Erzsébet szíves vendéglátását! Ha tehetik, látogassanak el a pomázi tájházba.

Képes beszámolónkat honlapunk GALÉRIÁJÁBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés