Hírek

2021.04.23
Föld napja

A Föld napja kifejezetten cselekvő ünnep: ne csak ismerd a helyes utat, hanem ezen az úton járva éld a hétköznapjaidat. Ennek megfelelően a Mackó-Kuckóban nem csak ezt a különleges alkalmat, hanem talán ami még fontosabb, a mindennapokat is át- meg átszövi a környezettudatos gondolkodás. Pl. szelektíven gyűjtjük a papírt, fogmosás közben elzárjuk a csapot - apróságok, de nem is sejtjük, mennyit számítanak.

Habár a tavaszi csalogató napsütés ebben az évben igen sokáig váratott magára, mi már igen korán elkezdtük a növényekkel való foglalatoskodást. Február végén István gazda vezetésével kis kertész tanfolyamon vehettek részt a gyerekek, márciusban pedig zöldségmagokkal ültettük tele bejáratunk előtt álló ládakertünket.

Április 19-e hetében szóval és tettel is adóztunk „a Földnek”, a minket körülvevő környezetnek. A csoportszobákban korosztályoknak megfelelő módon a természet megóvásának fontosságáról beszélgettünk illetve ebben a témában kézműveskedtünk. Április 22-én, csütörtökön pedig előkerültek a kis ásók, lapátok és a gyerekek nekiláttak, hogy palántáik elültetésével minél színesebbé tegyék közvetlen környezetüket.

Akadnak mindig „hercegnők és hercegek”, akik a makulátlan tisztaságú kezet részesítik előnyben, de alapvetően a legtöbb gyerek bámulatos, ahogyan „foglalkozik” a földdel: élvezettel túrják, szétmorzsolják a kezükben, lapítgatják. Az óvodások és a bölcsődések dédelgették, őrizgették és végül elültették otthonról hozott palántájukat. Nem titok, azért a kisebbek közül akadt olyan is, akit a földből kiforduló giliszta jobban elvarázsolt, mint maga a dísznövény.

Hazafelé menet a gyerekek büszkén mutatták meg kezük munkájának eredményét szüleiknek. Reméljük, ragaszkodásuk sokáig tart, hiszen terveink szerint a növények ápolásában, gondozásában óvodásaink is segédkeznek majd.

Ismét tavaszi, virágos díszbe öltözött a Mackó-Kuckó. Köszönjük a szülők és a gyerekek aktív közreműködését!

Az ültetésről készült fényképeket keressék GALÉRIÁNKBAN.


Honlap készítés