Hírek

2019.06.11
Nagyok búcsúja

Kedves óvodám, sok víg nap után, itt a búcsú nap, indul a csapat!

Óvodában búcsúztatás? Lassan már a bölcsődében is ballagást rendeznek
a 3 éveseknek! – mondhatják a fanyalgók. Ezért is nevezzük ezt a tanévzáró eseményt a Mackó-Kuckóban inkább búcsúnak. Azonban ha belegondolunk abba, hogy életünk mennyire meghatározó 3 vagy akár több évét töltjük az óvodában, talán a „ballagás” kifejezés nem is tűnik olyan óriási túlzásnak.

Zöld csoportosaink (azaz nagycsoportosaink) közül jó néhány akad, akinek már egészen pici korától nyomon kísérhettük életét: hogy hogyan is válik Anyától nehezen elváló totyogós bölcsődésből érett, önálló, nagycsoportos személyiséggé. Egy korszak véget ért, az iskolával pedig egy teljesen más világba, más szabályok közé csöppenek a gyerekek. Társaktól, nevelőktől most elválnak, de szeptembertől majd újakat ismernek meg.

A Mackó-Kuckóban már a tavasz beköszöntével igyekeztünk a Nagyok kedvében járni. Látogatás az Országházban, egész napos kirándulás a Budai Várnegyedben, Kívánsághét (június 3-a hetében a Zöld csoportosok kedvenceiből összeállított menüsor sült-főtt konyhánkon). Június 7-ei, pénteki ebéd pedig feltette a hétre a koronát: tejszínhabos gyümölcsleves, kölyökpezsgőzés, meglepetés képviselőfánk…

Hagyományaink szerint a nagycsoportosok a tanév végén „kétszer búcsúznak”: először elköszönnek valamennyi Mackó-Kuckós társuktól, majd szüleiknek, rokonaiknak is előadják műsorukat. Június 6-án, csütörtökön délelőtt tartottuk az első búcsút. A dalokra, versekre, táncra és tornára épülő műsorban a bölcsődei, óvodai élet összefoglalója jelent meg stílszerűen mackósan, azaz Vackor történetét kicsit átalakítva. A gyerekek nevében a középsősök lepték meg ajándékkal a búcsúzókat. A macis fényképtartóra a Zöld csoportosokról készült csoportképet csíptették, a hengerszerű részben pedig útravalóul a Kék csoportosok búcsúztató verse lapult.

Június 7-én, pénteken a szülőknek, rokonoknak mutatták be műsorukat a Nagyok. A csütörtöki előadáshoz képest újdonságnak számított a délután egyik legmeghatóbb része, a köszönő, köszöntő szavak, a Mackó-Kuckó logós kendők felkötése és a jelképes útilapuk, azaz a tarisznyák átadása.

A gyerekek óvodai életéből összeállított nosztalgia fotósorozat vetítése alatt már felszabadultak a gyerekek és a felnőttek is. Az udvaron közös lufieregetés, majd egy kis  eszem-iszom zárta az ünnepi eseményeket.

A Nagyok műsorának utolsó mondatával zárnám soraimat: „Nem felejtem el az ovit, akkor sem, ha felnövők!” Így legyen!

A Zöld csoportosok nagy változás előtt állnak, kívánjuk, hogy vegyék sikeresen az akadályokat! És ha ismét felénk járnak, mindenképp térjenek be egy kis nosztalgiázásra a Mackó-Kuckóba!

A nagyok búcsújáról készült képeket honlapunk GALÉRIÁJÁBAN találják.

Honlap készítés