Hírek

2019.04.11
Versmegálló

A költemények elsősorban emberi mivoltunkhoz kapcsolódnak, az általuk közvetített érzések (szerelem, csalódás, harag, kétségbeesés stb.) nagyon is ismerősek. Így legyen az kortárs vagy pár száz évvel ezelőtt született, könnyű azonosulnunk vele. A vers ráadásul sokszor csak egy keret, amit mi befogadók töltünk meg az éppen aktuális hangulatunknak, lelkiállapotunknak megfelelő tartalommal. Verselemzés – középiskolás évek egyik mumusa: hányszor és hányszor kezdtünk nyomozásba azzal kapcsolatban, mit is gondolt a költő a mű születésekor? Pedig az, hogy mit jelentenek a sorok annak, aki épp most olvassa, a vers keletkezési körülményeinél sokkal fontosabbak. 

Voltak korok, amikor virágzott a költészet, divatosnak számított versesköteteket böngészni, költeményekről diskurálni. Legelső irodalmi élményeink közé tartoznak a mondókák, versek. Egy jó gyerekvers könnyedén játszik a szavakkal, képekkel, folyamatosan lüktet benne a ritmus. De hiába a gyermekkori költeményekkel való korai találkozás, manapság a prózáé a főszerep. Bár ha jobban megfigyeljük a fülünkben csengő slágereket, a zenei toplisták igényesebb dalszövegei maguk is kész költemények. 

Tavaly szinte csak belecsöppentünk, ebben az évben azonban már előre készültünk a Magyar költészet napja alkalmából a pomázi a HÉV állomásnál megrendezett Versmegállóra.

Április 11-én, csütörtökön a „megállóba” érkezve először az előttünk szereplő óvodások, iskolások fellépését hallgatták végig kis- és középső csoportosaink (a Nagyok igazoltan voltak távol – a csütörtök számukra úszás-nap). Majd először a Színesek, utána a Kékek járultak a mikrofon elé. A kisebbek Fésűs Éva Békanótáját, a nagyobbak Szalai Borbála Őrködő csillagok költeményét szavalták és Gryllus Vilmostól a Somvirág című dalt énekelték. Középsőseink otthon kedvenc költemény után is kutattak, melyet a csoportszobában társaiknak illetve a bátrabbak a Versmegálló közönségének  is előadtak.

Mi szellemi táplálékot nyújtottunk az összegyűlteknek, a szervezők pedig üdítővel és kis nassolnival köszönték meg fellépésünket. Majd végül stílszerűen egy kis kosárból meglepetés verstekerccsel ajándékoztak meg minket, amiknek titkát a gyerekek majd otthon fejtik majd meg.

Hallgassunk, olvassunk, énekeljünk, szavaljunk verseket.

A Versmegállóról készült fotókat honlapunk GALÉRIÁJÁBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés