Hírek

2019.03.24
EGY CSEPP FIGYELEM - Víz világnapja

Biztosan valamennyien álmodtuk már arról, hogy kiszáradt vidéken, elhagyatott tájakon barangolunk és nincs és nem is várható hosszú időn belül se folyadék, se élelem. Katasztrófafilmek százai foglalkoznak kicsit utópisztikusan a vízhiánnyal. Aztán álmunkból felébredünk vagy felállunk a „tragikus felnőtt mese” végeztével fotelünkből és nem gondolunk bele igazán, hogy az, ami mindennapi kényelmünkhöz hozzátartozik, azaz az ivóvíz folyamatos jelenléte, lassan nem lesz annyira magától értetődő. A filmbéli, álombeli jelenetek belátható időn belül valósággá válhatnak.

A Föld felszínének több, mint 70 %-át víz borítja, viszont ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért is annyira fontos természetes vizeink illetve ivóvíz készletünk védelme.

Egy csepp figyelem, nem sok, de ha odafigyelünk, a cseppekből összeállhat a tenger. Apró, hétköznapi, könnyen elsajátítható dolgokról van szó: fogmosás közben zárjuk el a csapvizet, inkább zuhanyozzunk, mint kádat teleeresztve fürödjünk. Természetes vizeinket ne szennyezzük, ne károsítsuk. Az ipar a víz legnagyobb felhasználója, az újrafeldolgozással vizet takaríthatunk meg. Még egy csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta.

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját felhívva a figyelmet a víz életünkben betöltött kiemelten fontos szerepére. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy megtanuljuk óvni és védeni környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet. A megoldás kulcsa a jelen illetve a jövő, azaz a felnövekvő generáció kezében van. Ezért a Mackó-Kuckóban a március 18-a hétében a megszokottnál is több figyelmet szenteltünk az ember és a víz számtalan helyen, módon, formában megvalósuló kapcsolatának.

A Világnapról csoportonként, életkorhoz igazított programokkal "emlékeztünk meg". A kollégák ötleteinek most is se szeri se száma.

Ízelítő az eseményekből a teljesség igénye nélkül:
valamennyi csoportban előkerültek a témakörhöz köthető dalok, versek, mondókák. Korosztályokhoz illő módon megvitattuk a víz felhasználási lehetőségeit, előfordulási formáit, jelentőségét és nagy hangsúlyt fektettünk természetesen a környezetvédelemre.

PIROS (bölcsis) csoport
-
vízzel megtöltött óriás kagylóban vízhez köthető tárgyak, élőlények (hajók, halak, kacsák stb.) úsztatása; beszélgetés a vízre bocsátott állatokról, közlekedési eszközökről, majd a program zárásaként nem hagyhattuk ki a féktelen pancsolást
-
tenger megfestése és benépesítése vízi állatok sablonjainak beragasztásával

SÁRGA (mini) csoport
-
a halakra dugónyomattal varázsoltak pikkelyeket a gyerekek
-
papírtányérból békákat hajtottak és festettek, a népes békacsaládot pedig a beköltöztették a szintén általuk készített tóba

SZÍNES (kis) CSOPORT
-
dugóból vitorlások barkácsolása és megúsztatása a Dera-patakban
-
gipszhalak festése
-
kísérletezés a vizet magába szívó varázsgyöngyökkel 

KÉK (középső) CSOPORT
- csónak hajtogatása és úsztatása a Dera-patakban
-
vizes kísérletek
-
akvárium és Balaton „modellezése” 

ZÖLD (nagy) CSOPORT
- v
ízi állatokról szól természetfilm megtekintése, majd „kvíz-show” a hallottakból
-
otthonról hozott vizes témájú könyvek megvitatása, feldolgozása
-
plakát készítése a víz előfordulási formáiról és felhasználási módjáról
- vidra és csemetéje alkotása felfújt papírzacskóból

 

A „vizes” hét képes összefoglalóját honlapunk GALÉRIÁJÁBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés