Hírek

2019.02.17
Itt a Farsang, áll a bál....

A Farsang azon ünnepeink közé tartozik, melynél az előkészületeknek ugyanakkora jelentősége van, mint magának a nagy napnak.

Ha a Karneválra gondolunk, rögtön eszünkbe jut a hideg, sötét napok utáni felszabadultság, a bolondozás, a tavaszvárás és persze az alakoskodás, a színesebbnél színesebb jelmezek kavalkádja. Farsang tájékán a gyerekek alig várják, hogy másvalaki bőrébe bújhassanak, izgatottak, társaik előtt titkolóznak. A szülők tábora viszont erősen megoszlik a jelmezről való gondoskodással kapcsolatban. Az egyik csapat szinte lubickol a feladatban, nincs az az elvetemült ötlet, amit saját keze munkájával, trükkös megoldásaival, meg nem oldana. A másik csoport viszont rögtön egy közeli jelmezkölcsönző címe után kutat vagy abban reménykedik, hogy csemetéje minden vágyálma, hogy egy reklámpólót és baseball sapkát felöltő pizzafutárrá vagy éppen focistává váljon.

De legyen a szülő bármilyen típusú, kézműves alkatú vagy inkább elméleti szakember, ebben a hol zord, hol napsütéses februárban ez az az időszak, amikor szülő-gyermek együtt gondolkodik, fúr-farag vagy ruhát próbál  – így válik a farsangi előkészület egy újabb, különleges családi kalanddá.

Február 11-e hete, a Farsangi Hét, a télbúcsúztatás jegyében telt a Mackó-Kuckóban. Minden nap tartogatott valamilyen meglepetést óvodásaink, bölcsődéseink számára.

A délelőtti programokról: egész héten az évszakhoz, ünnephez kapcsolódó népi játékokat, dalokat, mondókákat tanultunk vagy éppen elevenítettünk fel, illetve a témához kapcsolódtak „kézműves” foglalkozásaink is.

Hétfőtől csütörtökig, délutánonként mindig valamelyik csoport öltött maskarát. Illetve nem csak a gyerekek, hanem fokozva az előkészületek közös családi élményét, néhány csoportban a szülők is a gyermekek választásához passzoló jelmezben parádéztak.

Valamennyi bölcsődésünk kisegér jelmezt öltött, a többiek pedig rábízhatták magukat saját illetve szüleik fantáziájára. Akadtak itt klasszikus mesehősök pl. Hófehérke és a boszorka, vagy sárkány és lovag, de mindenkinek tátva maradt a szája a füstös fekete vonat illetve Frida Kahlo láttán.

Február 15-én, pénteken délelőtt ismét mindenki a jelmezében parádézott. Az ebédlőben gyülekezve csörgő-zörgő eszközökkel, csujogatókkal igyekeztünk elűzni a telet. Majd a maskarák bemutatója / bemutatkozója után kezdetét vette a tánc. Igaz nem keringőzött a kanál vagy csárdásozott a habverő, de ropta a lovag, a medúza, a bűvös kocka stb., sikerült igazi házibuli hangulatot varázsolnunk.

A különleges vendéglátás sem maradhatott el: tízóraira most a délutáni csoport Farsangokból megmaradt finomságokból csaptunk morzsa partit, majd ebédre a konyhánkon dagasztott, sült Farsangi fánk került az asztalokra.

A Karnevál hangulatáról beszéljenek helyettünk most az eseményeken készült KÉPEK.

Honlap készítés