Hírek

2018.12.20
Kiskarácsony, Nagykarácsony

Karácsony a szeretet ünnepe…örülünk, hogy együtt lehetünk azokkal, akik igazán fontosak nekünk… picit megállunk, lelassulunk, egymásra figyelünk – év végén számtalan helyen, módon hangzanak el a felsorolt, ünnepet leíró gondolatok. Az elmúlt jópár év december 24-től 26-ig terjedő időszakát felidézve mindehhez még hozzátenném: az, hogy a Karácsonyt kisgyermekként majd később kisgyermekkel együtt éljük át, az ünnephez mindig ad egyfajta plusz töltetet, valamiféle felemelő érzést.

A Mackó-Kuckó szerencsénkre ebben a nevelési évben is bővelkedik gyermekekben – közös eseményeinken így a zizegés, az izgalom mindig a tetőfokára hág, az élmény óvodásaink, bölcsődéseink „szemüvegén keresztül” látva, velük együtt átélve felfoghatatlanul felerősödik, megsokszorozódik. Így történt ez a 2018-as év Karácsonyán is.

Hagyomány a Mackó-Kuckóban, hogy nem csak a gyerekekkel és a kollégákkal együtt ünnepeljük a Karácsonyt (Kiskarácsony), hanem az évet is búcsúztatva a családokat is meginvitáljuk egy kis közös éneklésre, süteménykóstolásra (Nagykarácsony).

Kiskarácsony

December 17-én, a Kiskarácsony reggelén már az ünneplőbe öltözött Mackó-Kuckósok láttán is lehetett sejteni, ma valami különleges dolog fog történni. A gyerekek már hetek óta készültünk dalok, versek, mondókák tanulásával, ünnepi motívumok alkotásával, mézeskalács sütéssel a Karácsonyra. A dekorációk, a díszes teríték az ebédlőben, a különleges menü pedig csak fokozták a nap hangulatát. A díszteremmé átalakult ebédlőben a Kiskarácsonyt Zsuzsa néni (intézményvezető) köszöntője nyitotta meg. Majd a gyerekek mondókákkal, versekkel, énekszóval „rótták le tiszteletüket” az ünnep, illetve a díszben pompázó fenyőfa előtt. Ám a Mackó-Kuckósok tekintete egyre többször a fa alatt lapuló ajándékok felé tévedt. A kincsekkel teli dobozokat az óvodások, bölcsődések maguk cipelték a csoportszobákba. Senki sem tud olyan gyorsan és olyan élvezettel csomagot kibontani, mint a gyerekek! Majd az új szerzeményekkel elindult a teljesen belefeledkező, átszellemült játék.

Nagykarácsony

December 18-án illetve 19-én délután a családok apraja-nagyját is vendégül láttuk a Mackó-Kuckóban. Mondóka, ének, tánc, vers nyűgözte le az egybegyűlteket. Ki ki korosztályának megfelelően készült, de a siker egyik csoport esetében sem maradhatott el. A szülőknek szánt, saját készítésű ajándékok átadása illetve Zsuzsa néni köszöntője után a mackó-kuckós hagyományokhoz híven kezdetét vette a lakoma. Saját konyhánk ismét kitett magáért: a Kiskarácsony napján ünnepi menüvel leptük meg a gyerekeket, a Nagykarácsonyon nálunk sült bejglivel, a gyerekek által szaggatott mézeskaláccsal illatos, speciális fűszerezésű teával kedveskedtünk Mindannyiunk, azaz kisebbek nagyobbak nevében is írhatom, így év végére jól elfáradtunk.

Békés, nyugodt ünneplést kívánunk mindannyiuknak és a következő évre pedig a legjobbakat!

Képes összefoglalónkat honlapunk GALÉRIÁJÁBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés