Hírek

2018.12.11
Mézeskalács sütés

Kinek mi jut eszébe a mézeskalácsról? Az idősebb korosztálynak a Jancsi és Juliskából a boszorkány háza, a fiatalabb generáció viszont már a Shrek rajzfilm Mézijéhez (mézeskalács báb) köti az édességet.

Ám legyen kicsi vagy nagy, mindannyiunk emlékeiben a mézeskalács íze, illata, látványa összeforr a Karácsonnyal.

Az Adventi időszak, a Karácsony-várás és készülődés az év talán legszebb, legvarázslatosabb időszaka. Kigyúlnak a gyertyák, az égősorok fényei, megtelik a ház pompásabbnál pompásabb díszekkel, valahogy ránk ragad a gyermekek izgatottsága és csak sütjük, csak sütjük a különböző ízesítésű bejgliket és mézeskalácsokat.

Mint a legtöbb otthonban, nálunk a Mackó-Kuckóban is lázas készülődés vette kezdetét. Dekorációinkkal ünnepi ruhába öltöztettük mi is „kuckónkat”, karácsonyi dalok, versek sokasága zengi be a folyosókat és nem utolsó sorban elkészítettük mézeskalácsainkat.

A Mackó-Kuckó konyhája azon túl, hogy egészséges és változatos táplálkozást biztosít, számtalan lehetőséget is nyújt a gyermekek számára. December 10-én és 11-én óvodásaink és bölcsődéseink kipróbálhatták sütéstudományukat. A gyerekekkel együtt nyújtottuk a mézeskalács tésztát, szaggattuk ki a legváltozatosabb formákat, majd kandírozott gyümölccsel, mazsolával, dióval díszítettük az illatos és ízletes falatokat. Most a szülők ne figyeljenek ide –természetesen nem maradhatott el a nyers tészta kóstolása sem. Még ebben a korban nem történt meg a nemek közti munkamegosztás: fiúk és lányok egyaránt komoly műgonddal, óriási lelkesedéssel dolgoztak. Színes (kis csoportosaink) a munkát aláfestő zenére még táncra is perdültek levezetésképpen. Amúgy a tészta különlegessége, hogy a hozzávaló mézet „saját termésükként” az egyik családtól kaptuk. Megemeltük az aranysárga masszával teli üveget, összehasonlítottuk a bolti áruval és konstatáltuk, ez valóban méz, kérem szépen. Köszönjük!

A sütemények, a szintén a konyhánkon készülő diós és mákos bejglikkel együtt, a családos Karácsonyok vendégváró asztalaira kerülnek majd. És ha látványban nem is lehet összehasonlítani óvodásaink anyukája által készített mézeskalács házzal őket, biztos, hogy nagyon kapósak lesznek majd december 18-án és 19-én a ropogós édességek.

A mézeskalács sütésről készült képeket GALÉRIÁNKBAN láthatják.

Honlap készítés