Hírek

2018.11.21
Az első korcsolyaóra

A jégkorcsolya mai formájának kialakulásáig hosszú, rögös út vezetett. A jégkorszak emberének csontkorcsolyájától  indulunk, majd a fatalpba ékelt vaspengén át jutunk el az 1850-es években készült első acélkorcsolyáig. Akadt itt túl nagy görbületű, melyen ember legyen a talpán, aki tudott egyensúlyozni és előfordult 70 cm hosszú, már már sílécszerű megoldás is. Amilyen lassan találtak rá a korcsolyacipő igazi, legpraktikusabb formájára, olyan gyorsan jöttek rá versengésre alkalmas mivoltára. 

Már 1539-ben, természetesen Skandináviában, meghatározott szabályok szerinti versenyeket tartottak csontkorcsolyákkal kb. 5-8 km-es távokon. Ebből az időszakból származik egy humoros feljegyzés egy korcsolya versenyről, melyben a norvég király „az ő fiatalos gyorsaságával ebben a művészetben fölülmúlta bátyját, Sigurd Josalatart, aki viszont ebben semmivel sem volt jobb, mint egy tehén”.

Valóban, aki már egy picit stabilabban áll a jégen ezeken a nem éppen vastagnak mondható pengéken, előtőr belőle a versenyszellem és a száguldani akarás. Így vannak ezzel középső- és nagycsoportosaink is, akik ebben a tanévben november 21-étől járnak játékos korcsolyaoktatásra a Városligeti Műjégpályára. Az úszásoktatáshoz hasonlóan a korcsolyázni tanulás is mozgásműveltség fejlesztő programunk szerves része, az intézményünk tornatermében folyó speciális testnevelés foglalkozások tökéletes kiegészítője. Szülőként is elmondhatom, bár tudok korcsolyázni, nagy terhet vett le a Mackó-Kuckó a vállamról, amikor a kezdeti lépéseket nem velem, hanem az oktatóval tette meg a jégen gyermekem.

November 21-én, már az első alkalommal is a Zöld (nagy) csoportosaink úgy suhantak a pályán, mint ha nem telt volna el majdnem fél év az utolsó korcsolyaóra óta. A most debütáló középsőseink számára lehet, hogy az első tíz percben, mint Sigurd Josalatar-nak még az a 2 láb is túl soknak számított és szanaszét futott, azonban kis idő elteltével felnőtteket megszégyenítő bátorsággal és ügyességgel vették az akadályokat.

Az első korcsolyaóráról készült fotókat honlapunk GALÉRIÁJÁBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés