Hírek

2018.10.29
Tökfaragás

A Halloween elsősorban az angolszász országokban közkedvelt. Magyarországra hiába próbált „bekúszni” és gyökeret verni, igazából nem sikerült kultúránk szerves részévé válnia. Egyvalamihez mégis kedvet kaptunk mi magyarok is: ha október végén körbenézünk a házak portáján, töklámpások baljós, mégis melengető fényét látjuk fellobbanni itt is, ott is.

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás. A töklámpás, azaz a Jack-lámpa, eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt világítottak vele a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Október 29-én, hétfőn a Mackó-Kuckóban - mondhatnánk magyarosan is -, jópofa „Jancsi-lámpák” készültek. Specialitásuk nem műremek mivoltukban, hanem a gyermeki kezekben rejlik. Lehet, hogy némelyiknek túl nagy lett a szeme, a másiknak túl fentre került a szája, a harmadiknak az igen sérülékeny résznek számító „tökfogát” véletlenül letörtük, de fogpiszkálóval az implantátumot sikerült rögzítenünk  - de mindez nem számít. A lényeg, hogy a gyerekek teljesen átadták magukat az élménynek: nem „tököltek”, bátran tisztították a lámpásnak valókat, nagy élvezettel távolították el a csúszós, nyálkás, magos részt és nyomkodták ki a felnőttek által körbevágott darabkákat.

A végeredmények nekünk tetszenek és Önöknek?

A tökfaragásról készült fotókat tekintsék meg GALÉRIÁNKBAN.

Honlap készítés