Hírek

2018.10.02
Magyar népmese napja

Érdekli egyáltalán a mai, Disney rajzfilmeken és Star Wars-on felnövő nemzedéket a Magyar népmese?

A kérdésre a válaszom egy határozott, egyértelmű igen. A magyar népmesék olyan legmélyebb, emberi mivoltunkból adódó vágyakat, érzéseket fogalmaznak meg hoznak felszínre, olyan ősi, kultúránkhoz kapcsolódó motívumokat tartalmaznak, hogy mindenképp van mit meríteni a XXI. századi gyerekeknek is belőle.

És persze mondhatnánk, minden a körítésen is múlik. Nincs az a felnőtt vagy gyerek, aki ha meghallja a Jankovics Marcell-féle Magyar népmese rajzfilmsorozat főcímzenéjét vagy Szabó Gyula mélyen zengő hangját, ne állna meg egy pillanatra és tapadna élvezettel a képernyőre.

Most pedig nézzük a Mackó-Kuckó-féle körítést:

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar népmese napját. Október 1-én, hétfőn ebédlőnk ismét színházteremmé változott, de most nem vendégművészek látogattak el hozzánk, hanem a Mackó-Kuckós kollégák lepték meg az óvodásokat és a bölcsődéseket, azaz játszották el A három kismalac és a farkas című mesét. Az olvasópróba és a főpróba is kacagtatóra sikeredett, hát még az ősbemutató! Már csak a jelmezbe bújt felnőttek látványa is jókedvre derített minket. A hozzánk járó gyerekek tökéletesen hozzászoktak ahhoz, hogy amibe csak lehet, belevonjuk alkotótársként őket. Most sem kellett kétszer mondani, hogy szavaljuk el közösen a mondókát, menjünk el együtt a vásárba, fújjuk el a házat vagy éppen ropjuk a táncot a farkast elűző malacokkal. Saját konyhánk ismét kitett magáért. Anna néni egész délelőtt szinte el sem engedte a sütő nyelét. Próbáltuk számolni, de 200 db fölött már elveszítettük a fonalat a palacsinta lajstromnál. Ettünk, ittunk, jót mulattunk; itt a vége, fuss el véle; aki nem hiszi, járjon utána.

Képes összefoglalónkat GALÉRIÁNKBAN tekinthetik meg.

Honlap készítés